top of page
nannasjaastad

Er hvile den siste puslebrikken?

I dagens samfunn består hverdagen for mange av en konstant strøm av gjøremål og aktiviteter. For å forbedre helsen søker vi ofte etter raske løsninger – enten det er isbading, faste, strenge dietter eller harde treningsøkter. Men hva om veien til bedre helse ikke handler om å gjøre mer, men faktisk om å gjøre mindre?


Når vi ser på hvordan stress påvirker kroppen, blir det tydelig hvor viktig hvile er. For eksempel fører økt kortisolnivå, kroppens "stresshormon", til hormonelle ubalanser hos mange kvinner, noe som kan resultere i uregelmessige sykluser og utfordringer med fertilitet.


I tillegg er det økende bevissthet rundt hvordan lavgradig inflammasjon kan påvirke tarmhelsen og øke risikoen for kroniske sykdommer. Vi vet også at stress og miljøgifter kan skade vår mentale helse, og over tid kan opphopning av avfallsstoffer i hjernen svekke vår kognitive funksjon.


Svaret på mange av disse utfordringene ligger kanskje ikke i å legge til flere tiltak og aktiviteter, men heller i å gi kroppen den hvilen den trenger for å reparere og gjenopprette balansen.


Her kommer Yoga Nidra inn som en kraftfull praksis som mange har hatt stor nytte av. Yoga Nidra er en form for dyp avslapning som lar hjernen bevege seg inn i de lavere frekvensene av hjernebølger, lignende de vi opplever under dyp søvn. De som praktiserer Yoga Nidra, rapporterer ofte om å sovne raskere, sove dypere og våkne mer uthvilt – kroppen får en etterlengtet pause fra stresset som holder kortisolnivåene høye.


Videre er Yoga Nidra en svært effektiv metode for å redusere stress og angst. Ved å aktivere kroppens parasympatiske nervesystem, den delen som er ansvarlig for å roe ned kroppen, får vi muligheten til å gå ut av "fight or flight"-modus og finne tilbake til en dypere ro og balanse. Mange opplever også at Yoga Nidra gir dem økt fokus og kreativitet. Hjernen går inn i en tilstand mellom våkenhet og søvn, hvor det blir lettere å sette intensjoner og få tilgang til dypere lag av bevisstheten.


For personer som har opplevd traumer, som PTSD, tilbyr Yoga Nidra en trygg ramme for å bearbeide dype følelser og opplevelser. Denne formen for dyp hvile og emosjonell bearbeiding kan bidra til langvarig heling og redusere angstsymptomer. Mange rapporterer at de føler seg mer emosjonelt balanserte etter regelmessig praksis.


Yoga Nidra har også vist seg å ha positive effekter på den fysiske helsen. Praksisen bidrar til å senke nivåene av stresshormonet kortisol, noe som kan styrke immunforsvaret, fremme muskelavslapning og redusere kroniske smerter. Kvinner med hormonelle ubalanser har ofte rapportert forbedringer etter regelmessig Yoga Nidra-praksis, ettersom den hjelper til med å gjenopprette balansen mellom viktige hormoner som østrogen og progesteron.


Kort sagt er Yoga Nidra et kraftfullt eksempel på hvordan hvile og dyp avslapning kan være løsningen mange av oss leter etter i en hektisk hverdag. Ved å tillate kroppen å hente seg inn igjen og reparere seg selv, kan vi finne tilbake til en naturlig tilstand av balanse – både mentalt og fysisk. Kanskje er det på tide at vi slutter å tro at nøkkelen til bedre helse alltid ligger i å gjøre mer, og heller vender blikket mot det enkle: å gjøre mindre og hvile mer.


Under helgens samling på Nøsen praktiserte vi Yoga Nidra hver morgen og kveld. Jeg sover med en Garmin-klokke som blant annet måler body battery, HRV og stressbalanse. Selv med en baby som vekket meg i løpet av natten, opplevde jeg at jeg ladet body batteriet mitt mye raskere og høyere enn jeg vanligvis gjør, og jeg "ladet" også oftere i løpet av dagen. Jeg har hatt flere uker med lav HRV, men nå er den i balanse. Tilfeldig? Kanskje ikke – kanskje er hvile faktisk den siste puslebrikken.

55 views0 comments

תגובות


bottom of page