top of page
nannasjaastad

Veien til positiv test: Hvordan stressmestring kan være nøkkelen 🌿

Mange av oss lever travle liv – vi kommer oss gjennom hverdagen med lange to-do-lister, kveldsjobbing og varsler på mobilen som tikker inn konstant. I tillegg går mange rundt med dårlig samvittighet for at man ikke har fått beveget seg nok, fulgt opp barna på en gode måte, eller vært så sosial som man ønsker. I et slikt tempo er det lett å overse de små signalene kroppen sender.


Kanskje merker du at søvnen ikke er like god som før, at energien er lav, og at du har kortere lunte overfor barn eller partner? Eller kanskje merker du at motivasjonen er på bunn og at du trenger en større dose koffein for å komme deg gjennom dagen? Disse små tegnene virker harmløse, men er kroppens måte å fortelle oss at noe ikke er som det skal være.

Jeg har selv kjent på disse signalene uten å gjøre noe med det. Først etter å ha møtt store utfordringer på veien til å bli gravid, innså jeg hvor viktig det er å ta disse signalene på alvor og skape en bedre balanse mellom hvile og aktivitet. Langvarig stress kan forstyrre hormonene, svekke immunforsvaret og gjøre det vanskelig å skape optimale forhold for graviditet.


I dette innlegget ønsker jeg å dele innsikt om hvordan stress kan påvirke fertiliteten, samt gi konkrete råd for hvordan du kan hjelpe kroppen tilbake til balanse. Jeg inkluderer også noen verktøy fra kinesisk medisin som har vært nyttige for meg å vite om og som kanskje kan være til inspirasjon for deg på denne reisen.


Hvordan stress påvirker hormonene og fertiliteten

Overlevelse er den viktigste prioriteten for kroppen vår og når kroppen opplever at den er i fare vil alle ikke-essensielle funksjoner, inkludert reproduksjon, settes på pause. Dette skjer gjennom økt produksjon av stresshormonet kortisol, som ved langvarig stress kan forstyrre balansen i kjønnshormonene. Over tid kan dette føre til uregelmessige menstruasjoner eller i noen tilfeller til at syklusen stopper helt (kjent som hypothalamisk amenoré), noe som kan gjøre det svært vanskelig å bli gravid. Selv om vi i dag ikke møter rovdyr, kan kroppen oppfatte hverdagslige stressfaktorer som jobbpress, og multitasking på samme måte – og dermed holde kroppen i en konstant beredskapstilstand 🏃‍♀️‍➡️


Immunsystemets rolle: NK-celler og fertilitet

Stress påvirker ikke bare hormonene, men også immunsystemet. Forskning viser at stress kan øke nivåene av naturlige dreperceller (NK-celler), en type immunforsvarscelle som normalt beskytter kroppen mot infeksjoner. For høye nivåer av NK-celler kan imidlertid angripe et befruktet egg eller embryo og hindre at det fester seg i livmoren, noe som kan forklare hvorfor noen kvinner opplever utfordringer med fertiliteten til tross for at alt annet virker normalt. Når stressnivåene igjen reduseres, balanseres ofte også immunsystemet.


Lavgradig stress: "Kokeplate på 2"-fenomenet

Noe som mange kvinner ikke er klar over, er at stress ikke alltid gir åpenbare symptomer som for eksempel angst eller søvnløshet. Det som ofte skjer er at mange lever med lavgradig stress, en slags konstant "summing" av bekymring og uro i bakgrunnen. Dette kan sammenlignes med å ha en kokeplate på styrke 2 – den koker ikke opp, men den er alltid på. Dette lave, men vedvarende stressnivået kan være like skadelig som akutte stressreaksjoner.


Lavgradig stress kan komme fra små, vedvarende bekymringer – alt fra hverdagslige gjøremål, jobbpress, multitasking, dårlig søvn eller til og med dårlige vaner som for mye skjermtid. Hos Studio Nanna ønsker vi å hjelpe kvinner med å identifisere og redusere dette vedvarende stresset for å støtte deres hormonbalanse og fertilitet 🤰


Vitaminer og næringsstoffers rolle i fertilitet

Optimal ernæring er essensielt for en sunn kropp og hormonbalanse. B-vitaminer, spesielt B12 og folat, er viktige for energiproduksjon, hormonregulering og stressmestring. D-vitaminmangel er også vanlig, særlig i vintermånedene, og det er derfor viktig å sikre tilstrekkelige nivåer av disse næringsstoffene for å støtte fertiliteten.


Akupunktur og en helhetlig balanse

I tillegg til ernæring og stressmestring kan akupunktur være et effektivt verktøy for å gjenopprette kroppens balanse. Ifølge kinesisk medisin avhenger kroppens helse av energiflyt gjennom energibanene som binder organene sammen. Blokkert energiflyt kan skape ubalanser som igjen påvirker fertiliteten. Akupunktur kan bidra til å forbedre sirkulasjonen og balansere kroppens energisystem, særlig gjennom fokus på:


🌳Leveren: Leveren regulerer blodstrømmen til reproduktive organer, og stress kan føre til stagnasjon i leveren. Akupunktur kan bidra til å løse opp denne stagnasjonen og forbedre blodtilførselen.

🌳Nyrene: Nyrene er knyttet til kroppens Jing (livsenergi), som er viktig for reproduksjon. Stress kan svekke nyrene, og akupunktur kan styrke nyrene og støtte fruktbarheten.

🌳Milten: Milten påvirker fordøyelsen og næringsopptaket, og en svekket milt kan føre til dårlig næringstilførsel som påvirker hormonene negativt. Akupunktur kan styrke milten og støtte fertiliteten.


Praktiske råd for å balansere kropp og sinn

Selv om det er umulig å eliminere stress fullstendig, finnes det flere måter du kan redusere stressbelastningen på kroppen når du prøver å bli gravid og sikre optimal fertilitet:


🌟Begrens intens fysisk aktivitet – For kvinner som er vant til høyintensiv trening, kan det være fordelaktig å bytte til roligere treningsformer som pilates, yoga eller rolige gåturer. Høyt nivå av cardio kan faktisk øke kortisolnivået, noe som igjen påvirker hormonene negativt. Å velge lavintensiv trening hjelper kroppen med å restituere og regulere hormonene.

🌟Fokuser på sunt fett i kostholdet – Sunn mat rik på fett, som avokado, nøtter, olivenolje og fet fisk, er viktig for å opprettholde sunne østrogennivåer. Dette er særlig relevant for kvinner som har lavere kroppsfett, da kroppen trenger fettreserver for å produsere hormoner.

🌟Meditasjon og avspenning – Meditasjon kan være et kraftig verktøy for å roe ned nervesystemet. Yoga Nidra er en form for guidet meditasjon som hjelper kroppen å gå inn i en dyp hviletilstand. Dette kan redusere stresshormoner og fremme hormonell balanse. Daglig meditasjon i 20-30 minutter kan være en effektiv måte å redusere stressnivåene på.

🌟Unngå alkohol og koffein – Alkohol og koffein kan øke kortisolnivåene og forstyrre kroppens hormonbalanse. Å redusere eller eliminere koffein kan være et viktig skritt for å redusere stressbelastningen.

🌟Akupunktur – Regelmessig akupunktur kan hjelpe med å regulere menstruasjonssyklusen, øke blodstrømmen til livmoren, og redusere stress. Mange kvinner opplever at akupunktur gir kroppen et løft ved å balansere hele systemet.


Avsluttende tanker

Stress kan være en betydelig faktor som påvirker fertiliteten, men heldigvis finnes det flere gode tiltak for å hjelpe kroppen tilbake i balanse. Hos Studio Nanna anerkjenner vi at alle råd ikke fungerer for alle og vi oppfordrer deg til å starte med det som føles riktig for deg, enten det er meditasjon, lavintensiv trening, et sunnere kosthold, eller akupunktur. Det viktigste er å lytte til kroppen din og finne noe som passer for deg.


Da vi startet vår IVF reise i 2017 hadde jeg veldig mye stress i livet og i ettertid har jeg innsett at dette nok var en av hovedårsakene til mine problemer. En av tingene som hjalp meg var akupunktur. Vibeke, gjennom Klinikk Fjeld, har spesialisert seg på kvinner og fertilitet. For å høre mer om hvordan hun hjalp meg og om hvordan akupunktur kan støtte fertilitet, kan du se mitt intervju med Vibeke her 💫

.

Dersom dette resonnerer med deg og du ønsker å høre mer, er du velkommen til å ta direkte kontakt med meg eller melde deg på Studio Nanna sitt nyhetsbrev her 💫


Husk, selv små skritt kan gi store endringer 💞

60 views0 comments

Comments


bottom of page